Suntem siguri că ai tot auzit de VPN, dar poate nu știi exact la ce se referă termenul. Dacă te întrebi ce este VPN, ar trebui să știi că Acronimul vine de la Virtual Private Network și se referă la o rețea virtuală privată, deci o conexiune securizată la o rețea diferită față de cea în care te afli, care se realizează prin intermediul internetului.
Dacă încă nu folosești un serviciu VPN, te sfătuim să o faci. În acest articol îți explicăm pe îndelete ce înseamnă VPN, care sunt diversele tipuri de vpn și avantajele folosirii lor, dar și diferența dintre VPN și proxy. Vei înțelege cu siguranță de ce este important să folosești un astfel de serviciu pe dispozitivele tale.
VPN - ce este de fapt
Deci, VPN - ce înseamnă? Pe scurt, un VPN extinde o rețea privată în cadrul unei rețele publice și permite userilor să facă schimb de date relevante, chiar dacă aceștia nu se află în aceeași rețea.
Cum funcționează VPN-urile?
Înainte de a discuta în amănunt despre cum funcționează un VPN, este nevoie să analizăm traficul de internet. Când accesezi servicii pe internet, o faci din rețeaua ta locală. Dacă te conectezi la VPN, pentru exterior apari ca făcând parte din rețeaua locală a VPN-ului respectiv. În concluzie, paginile web nu îți mai văd IP-ul ca sursă, ci VPN-ul pe care îl folosești.
Mai mult, ISP-ul tău (Internet Service Provider), adică furnizorul serviciilor de internet, vede o singură conexiune activă, cea dintre tine și VPN-ul pe care l-ai ales. Adăugăm că această conexiune este criptată, astfel că IPS-ul tău nu poate monitoriza activitatea ta online.
Există însă și o excepție: dacă utilizezi un VPN pe serverul aflat în țara ta, care are același ISP, furnizorul de servicii de internet poate vedea traficul tău din rețea. Cu toate acestea, nu poți fi identificat, asta pentru că originea traficului este serverul VPN.
Există însă o problemă: dacă folosești un VPN al cărui server se află în țara ta și care utilizează același ISP, atunci furnizorul de servicii internet îți poate vedea traficul de rețea.
Un VPN funcționează similar cu un proxy, cu diferența că ISP-ul tău poate vedea mult mai ușor solicitările făcute către proxy, întrucât nu sunt criptate.
Care sunt avantajele folosirii unui VPN?
Cel mai mare avantaj îl reprezintă criptarea, astfel că tot traficul dintre tine și serviciul de VPN pe care îl folosești este protejat.
Odată ce te-ai conectat la VPN-ul tău, poți accesa orice website fără să fii blocat de cenzura care ar afecta în mod normal accesul pe anumite pagini.
Tot prin VPN ai acces la site-uri pe care nu le-ai fi putut accesa în mod normal în zona ta geografică, atât timp cât alegi un VPN aflat într-o altă regiune.
În plus, serverele nu pot identifica adresa ta reală, cu doar pe cea a serverului VPN pe care îl folosești.
În final, în afară de providerul tău de VPN, nimeni nu poate avea acces la informațiile trimise și primite de tine.
Ce este IPsec și cu ce te poate ajuta?
Orice discuție despre VPN-uri este incompletă fără mai multe detalii despre IPsec (Internet Protocol Security). IPsec este un protocol care ajută la protecția informațiilor de pe internet și stă la baza formării tunelurilor VPN, practic un framework care acceptă modificări ale protocoalelor deja existente. De exemplu, un protocol nou de criptare poate fi integrat în IPsec pentru securizarea aplicațiilor pe care le folosim.
IPsec este format din 4 elemente principale:
- Criptarea
- Integritatea
- Autentificarea
- Anti-replay
VPN versus Proxy? Care este mai bun?
Ai aflat deja ce înseamnă VPN, dar știi ce este un Server Proxy? Acesta acționează ca un intermediar între device-ul tău și internet. Atunci când te conectezi la un proxy, traficul tău de internet este redirecționat printr-un server proxy, menit să-ți mascheze adresa IP. Spre deosebire de VPN, un server proxy nu criptează datele, fiind o opțiune mai puțin sigură. Proxy-urile sunt de diverse tipuri, printre care enumerăm HTTP, HTTPS și SOCKS, fiecare cu niveluri variate de viteză și confidențialitate.
Deși atât VPN-urile, cât și proxy-urile îți ascund adresa IP, asemănările se opresc în mare parte aici. Diferențele în modul în care gestionează datele și îți protejează intimitatea sunt semnificative și le detaliem mai jos:
- Criptare și securitate
VPN-urile oferă criptare end-to-end, ceea ce face ca datele tale să poată fi decriptate doar de către destinatar, fiind protejate de hackeri, ISP-uri sau supravegherea guvernamentală. În schimb, Proxy-urile, cu excepția celor HTTPS, nu oferă criptare. Un proxy îți ascunde adresa IP, însă datele tale rămân în continuare vulnerabile.
- Performanță
Un VPN îți poate reduce viteza internetului din cauza întreg procesului de criptare și a distanței față de server. VPN-urile moderne au făcut însă mari progrese în menținerea conexiunilor de mare viteză. Unele dintre ele oferă chiar servere perfect optimizate pentru gaming sau streaming. Viteza Proxy-urilor este mult mai bună în comparație cu cea a VPN-urilor, fapt datorat lipsei de criptare, care nu mai îngreunează procesele. Te poți totuși confrunta cu o viteză mai mică dacă alegi un Proxy gratuit sau supraîncărcat.
- Experiență de utilizare
Poți configura mai ușor un VPN, iar acesta este compatibil cu mult mai multe dispozitive printre care telefoane, tablete sau laptopuri. În plus, oferă aplicații intuitive și user-friendly, care îți permit conectarea rapidă, din doar câteva click-uri. Astfel, poți folosi un VPN fără să fii pasionat de tehnologie. Pe de altă parte, proxy-urile au nevoie, de cele mai multe ori, de configurare manuală, care se poate dovedi a fi mai complicată, în special dacă ești un utilizator neexperimentat.
- Costuri
Dacă ai un buget restrâns, varianta optimă pentru tine ar fi un Proxy, care este mult mai ieftin în comparație cu VPN-ul. Sigur, trebuie să faci compromisuri precum viteza redusă, riscul referitor la confidențialitate sau trafic limitat de date. Proxy-urile plătite sunt ceva mai performante în comparație cu cele gratuite, însă nu au nici acestea aceleași beneficii din punct de vedere securitate precum un VPN. VPN-urile de încredere sunt plătite, iar prețurile variază în funcție de numărul de servere disponibile, viteză sau setări suplimentare de securitate.
Când să folosești un VPN
Dacă te conectezi la o rețea Wi-Fi publică, un VPN te poate ajuta să protejezi informațiile sensibile, iar dacă te interesează un serviciu de streaming blocat în zona ta geografică, prin VPN îl poți accesa cu ușurință. Prin VPN te bucuri de intimitate și anonimitate în fața instituțiilro guvernamentale sau a ISP-urilor.
Când să folosești un Proxy
Proxy-ul e o opțiune bună pentru ocolirea restricțiilor geografice sau a interdicțiilor simple pe IP, în situații în care criptarea nu este necesară sau pentru accesarea conținutului restricționat geografic, fără limitări extra de securitate.
Top 5 VPN-uri în 2024
Alegerea unui VPN în care poți avea încredere este una importantă. Ți-am pregătit mai jos un top al VPN-urilor foarte apreciate de către utilizatori pentru siguranța și viteza lor.
1. ExpressVPN
ExpressVPN se află pe primul loc datorită vitezei sale și securității sporite. ExpressVPN are peste 3000 de servere în mai mult de 90 de țări. De asemenea, politica sa no-logs implică lipsa înregistrării datelor utilizatorilor. ExpressVPN este compatibil cu cele mai multe dintre platforme, precum Windows, macOS, Android și iOS.
2. NordVPN
NordVPN are de asemenea funcții de securitate avansate și oferă flexibilitate în streaming. Cu peste 5.500 de servere, este perfect pentru utilizatorii care țin la confidențialitatea lor. NordVPN beneficiază de criptare dublă și include protecție împotriva malware. În plus, blochează reclamele deranjante.
3. Surfshark
Surfshark este potrivit pentru utilizatori multipli, deoarece poate fi folosit simultan pe un număr nelimitat de device-uri. Dincolo de setările avansate de securitate, acesta protejează împotriva malware și blochează reclamele.
4. CyberGhost
CyberGhost este potrivit pentru streaming, întrucât are servere optimizate pentru platforme precum Netflix sau Disney +. Cyberghost oferă o rețea extinsă de peste 9.000 de servere optimizate pentru accesarea conținutului restricționat geografic.
5. ProtonVPN
ProtonVPN pune un accent deosebit pe confidențialitate și deține funcții de securitate avansată. Traficul este rutat prin țări cu legislație strictă de protecție a datelor personale.
Avem încredere că informațiile din acest material te ajută să te lămurești mai bine cu privire la ce înseamnă VPN, pentru a alege să-l folosești în beneficiul tău și al activității tale online. Dacă mai ai curiozități legate de VPN, lasă-ne un comentariu și vom face tot posibilul să te ajutăm.