Dacă nu ai trăit sub o piatră până acum, este imposibil să nu fi auzit de USB sau port USB, o tehnologie disponibilă de aproape 30 de ani. Dacă vrei să înțelegi mai bine cum funcționează acesta și care sunt diferențele între diversele tipuri de USB, te invităm să citești mai departe.
Ce înseamnă USB?
Acronimul USB provine de la Universal Serial Bus, un standard industrial pentru conectori, cabluri și alte categorii legate de comunicații pe care le folosim pentru a alimenta cu energie electrică diverse dispozitive.
Tehnologia USB este prezentă pe camere, imprimante, televizoare, smartphone-uri, tablete, stick-uri de memorie ș.a.m.d. Reprezintă o interfață de tip plug and play, care te ajută să conectezi un dispozitiv care are port USB la computerul personal, pentru transfer de date către și de la acest dispozitiv.
USB are și funcția simplă de alimentare cu energie electrică, cu ajutorul căreia poți încărca bateria device-urilor tale. Cele mai noi modele de laptop își încarcă bateria exclusiv prin port USB, fără nevoia unui adaptor separat.
Ce a fost înainte de USB?
Te întrebi Cum am ajuns aici? Discutăm puțin despre cum stăteau lucrurile înainte de USB. Dacă ai folosit un calculator înainte de apariția USB-ului, pe vremea Pentium și Pentium II, sigur ții minte că, dacă voiai să conectezi un alt dispozitiv la computer, aveai nevoie să folosești un număr mare de porturi diferite.
Voiai să conectezi un mouse? Sau poate un conector PS2 sa un port serial. Imprimantele și scanerele foloseau de obicei porturi paralele mari și vechi, care puteau fi folosite și pentru stocare externă, în cazul în care nu doreai să folosești SCSI.
Pentru conectarea gamepad-urilor sau a joystick-urilor la computer aveai nevoie, de cel mai multe ori, de un port de joc, care în anii '90 se găsea de obicei pe plăcile de sunet dedicate (înainte ca cipurile audio să devină comune pe plăcile de bază ale desktopurilor și laptopurilor).
E ușor să ne dăm seama cum a apărut nevoia USB. S-a întâmplat pentru că unele dintre aceste porturi aveau nevoie de propriile lor plăci de expansiune dedicate. În consecință, ocupau mult spațiu și erau deseori dificil de configurat sau depanat.
Până la sfârșitul anilor 90, calculatoarele au început să fie echipate cu câteva porturi USB, de obicei două porturi USB 1.1 pe spatele sistemului, capabile de viteze de până la 12 Mbps (sau 1,5 Mbps pentru periferice precum tastaturi și mouse-uri). Producătorii de accesorii nu au trecut imediat la USB, dar tastaturile, mouse-urile, imprimantele și alte accesorii au început să includă porturi și conectori USB ca opțiune, iar apoi ca interfață principală.
Care sunt versiunile tehnologiei USB?
Tehnologia se regăsește în mai multe tipuri USB, iar pe măsură ce trece timpul, cele mai noi versiuni sunt mult mai rapide în comparație cu cele anterioare. Mai jos regăsești principalele tipuri de USB:
- USB 1.0 și USB 1.1 au fost primele versiuni, care au apărut în 1996, respectiv 1998. Viteza transferurilor de date de la acel moment era de până la 12 Mbps.
- USB 2.0 a apărut în 2000 și atinge viteza de până la 480 Mbps. USB 2.0 este perfect compatibil cu USB 1.0 și USB 1.1, astfel că dispozitivele pot fi interconectate.
- USB 3.0 este cunoscut ca SuperSpeed USB și are o viteză de transfer de până la 5Gbps. Acesta a apărut în 2008.
- USB 3.1 are o viteză de transfer date de până la 10 Gbps, deci dublu față de versiunea anterioară. USB 3.1 este cea din urmă versiune compatibilă cu Type A.
- USB 3.2, denumit frecvent USB 3.2 Gen 2X2, a fost lansat în 2017 și este compatibil cu modurile dual-lane și one-lane. USB 3.2 are viteză de până la 20 Gbps și necesită conectori Type C.
- USB 4 permite viteze de până la 40 Gbps. Acesta a apărut în 2019.
- USB 4 2.0, lansat în 2022, oferă viteze fără precedent, de până la 120 Gbps.
Care e diferența între port USB și conector USB?
Înainte să trecem în detaliu prin cele mai cunoscute tipuri de conectori și porturi USB, ar trebui să clarificăm ce înseamnă fiecare, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează.
Este cât se poate de simplu. Un port USB este locul de pe device-ul tău în care introduci conectorul USB, în timp ce conectorul este capătul cablului USB care se conectează la port.
Tipuri de conectori și porturi USB
- USB Type A este cât se poate de comun și se găsește pe majoritatea laptopurilor și computerelor. Conectorul generos ca dimensiune se află la capătul cablului USB pe care îl conectezi la dispozitiv.
- La fel ca fratele său, USB Type A, USB Type B a apărut în același an, 1996. Type B are formă pătrată și este de dimensiuni mari. Acesta este folosit, de cele mai multe ori, pentru device-urile mai voluminoase precum imprimanta sau scannerul.
- Mini USB este versiunea de dimensiuni reduse a USB Type A și USB Type B, apărută în anul 2000. A fost înlocuită însă în doar câțiva ani de către Micro USB.
- Micro USB a apărut în 2007 și mai este întâlnit și astăzi pe anumite smartphone-uri sau device-uri mai mici, însă a pierdut deja multă popularitate.
- USB Type C, lansat în 2014, este versiunea cea mai nouă de conector USB, fiind folosit la scară largă, fapt datorat dimensiunilor reduse și versatilității sale.
Trecerea iPhone la USB-C
După 11 ani în care portul Lightning a fost standardul pentru Apple, odată cu lansarea iPhone 15 din 2023, producătorul a fost nevoit să treacă la USB-C. Contextul în care s-a petrecut această schimbare este unul politic, iar scopul este legat de sustenabilitate.
În 2022, Parlamentul European a adoptat o reformă prin care a impus ca USB-C să fie standardul de încărcare pentru toate dispozitivele electronice din Uniunea Europeană. Astfel, reglementarea nu se limitează doar la telefoane, ci și la e-readere, căști, tablete și chiar laptopuri. Specific pentru laptopuri, toate device-urile vândute după 2026 vor trebui să aibă USB-C.
Poate te întrebi care a fost motivul acestei schimbări. Scopul UE a fost introducerea unui încărcător comun, care să ajute userii să renunțe la numeroasele dispozitive de încărcare diferite. Impunerea ar trebui să ajute în acest mod la reducerea deșeurilor electronice și la încurajarea utilizatorilor în a face alegeri sustenabile, prietenoase cu mediul.
De ce să alegi USB-C?
Cele mai mari avantaje ale USB-C sunt versatilitatea și ușurința în utilizare. Designul său este simetric, astfel că îl poți introduce în orice mod în dispozitiv și se va potrivi fără probleme. Gata cu întorsul pe o parte și pe alta al cablurilor.
Dacă ne întoarcem la transferul de date, este important să știi că un conector USB-C acceptă noile standarde pentru transferul de date prin USB. Spre exemplu, prin USB 3.1 viteza poate ajunge până la 10 Gbps, în timp ce prin USB 3.2, până la 20 Gbps. Atunci când vrei să folosești periferice diferite cu conectori diferiți, versiunile mai noi rămân compatibile cu cele vechi. Desigur, viteza maximă de transfer va fi cea a componentei cu standardul cel mai mic.
Cu USB-C și încărcarea este mult mai rapidă. Standardul USB PD acceptat de USB-C poate să livreze o putere de până la 100W, mai mult decât suficientă inclusiv pentru încărcarea unui laptop. Cu USB-C conexiunea este bidirecțională, astfel că poți să primești și să trimiți energie simultan.
Era device-urilor cu un mare număr de porturi pare să fie aproape de final, asta pentru că modelele mai noi de dispozitive se axează în principal pe portabilitate. Astfel, nevoia unor funcționalități extra pentru care ai avea nevoie de porturi diferite nu va mai fi în curând de actualitate. Portul USB-C îți permite să adaptezi tipul conexiunilor (HDMI, DisplayPort, VGA etc.) fără să ai nevoie de multiple versiuni de port. Rezultatul este, desigur, apariția numeroaselor device-uri de mici dimensiuni, suple din punct de vedere design și funcționalități.
Mai mult, conform Directivei privind încărcătoarele comune 2022/2380 aprobată de Consiliul Uniunii Europene (UE)1, toate dispozitivele cu capabilități de încărcare prin cablu trebuie să fie echipate cu un port USB-C pentru a fi eligibile pentru vânzare în regiune. Această reglementare se va aplica producătorilor de electronice portabile de „dimensiuni mici și medii”, inclusiv:
- camere digitale și console de jocuri video
- căști, căști intraauriculare și difuzoare portabile
- telefoane mobile
- sisteme de navigație portabile
- tablete și e-readere
- mouse-uri și tastaturi wireless
Sperăm că am clarificat definitiv Ce înseamnă USB și care este rolul său în tot ecosistemul tehnologic. Dacă încă mai ai curiozități, lasă-le într-un comentariu și vom face tot posibilul să le lămurim.