• Contul meu
  • Cosul meu
Telefoane
NOU
Laptopuri
Tablete
NOU
Smartwatch-uri
Intrebari frecventeContactFlip Business
Contul meu
Contact
Telefoane
Laptopuri
NOU
Tablete
Smartwatch-uri
NOU
Telefoane Apple
Tablete Apple
Telefoane Samsung
Telefoane Huawei
Telefoane Xiaomi
Vinde-ti telefonul
Intrebari frecvente
Recenzii clienti
Despre Noi
' + ' + ' + ' + ' + ' + Business

938

Blog/
Good to Know/
SSD și HDD. Ce înseamnă și care sunt diferențele dintre ele
SSD și HDD. Ce înseamnă și care sunt diferențele dintre ele

SSD și HDD. Ce înseamnă și care sunt diferențele dintre ele

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Dacă vrei să fii sigur că dispozitivul pe care ți-l cumperi se potrivește perfect nevoilor tale, este bine să fii cât se poate de informat. Dacă ai auzit de termenii SSD și HDD dar nu știi exact despre ce este vorba, suntem aici să-ți explicăm ce înseamnă SSD și HDD și mai ales să te ajutăm să înțelegi care sunt diferențele dintre aceste dispozitive de stocare pentru a face o alegere inspirată și bine documentată.

Pe scurt, HDD este primul care a apărut pe piață, însă tehnologia SSD a făcut posibil ca performanța device-urilor să ajungă la un nou nivel. Abilitățile acestora sunt diferite, în timp ce costurile variază la rândul lor. Deci, SSD sau HDD? Hai să vedem!

Ce este HDD?

Unitatea de hard disk (HDD) sau hard disc-ul se numără printre cele mai utilizate dispozitive de stocare. Primul HDD a fost lansat în 1956 de IBM și, în mod surprinzător, încă este folosit în ziua de astăzi.

Un HDD citește și stochează date prin schimbarea câmpurilor magnetice de pe platoul său rotativ. Performanța sa depinde în cea mai mare măsură de rapiditatea cu care se rotește platoul său. Cele mai multe dintre hard disk-urile de astăzi sunt de la 5400 la 7200 RPM (rotații pe minut). Există însă și unități care pot atinge până la 15.000 RPM sau chiar mai mult.

Tipuri de HDD

Pentru a putea categorisi tipurile de HDD, este nevoie să ții cont de trei caracteristici de bază:

  • Capacitate de stocare - se exprimă în GB (gigabytes) sau TB (terabytes) și reprezintă spațiul disponibil pentru înregistarea datelor.
  • Viteză de rotație - în general, aceasta este de 5400 RPM sau 7200 RPM. Cu cât viteza este mai mare, cu atât accesul este mai rapid.
  • Tip de memorie - caracteristică este desigur memoria tip HDD, dar există și posibilitatea unor variante combinate

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Sunt de acord cu
Politica de confidențialitate *

Ce înseamnă SSD?

SSD (Solid State Drive) este un dispozitiv de stocare a datelor, înrudit cu predecesorul său HDD. Primul SSD a apărut în 1990, însă nu a impresionat. Abia mult mai târziu a fost lansată o variantă cu adevărat revoluționară. În 2007, Samsung a lansat o gamă de SSD-uri avansate, cu capacitate de stocare de 32G și viteză de 32 sau 57 MB.

Un dispozitiv SSD este format din mai multe cipuri de memorie aflate pe o placă de circuite, capabil să alimenteze și să transfere cantități mari de date.

Tipuri de SSD

Există trei categorii principale de SSD-uri, în funcție de numărul de biți pe care îl pot stoca:

  • SLC – single level cells: fiecare celulă poate stoca un bit de date. Este folosit în zona de business, datorită vitezei mari și fiabilității.
  • MLC – multi-level cells: fiecare celulă poate stoca doi sau mai mulți biți de date. Este perfect pentru utilizatorii care au nevoie de viteză decentă și capacitate generoasă de stocare.
  • TLC – triple level cells: fiecare celulă poate stoca trei biți de date. Reprezintă alegerea perfectă din punct de vedere calitate-preț, însă are viteză redusă și este mai puțin fiabil.

Cu cât celula stochează un număr mai mic de biți, cu atât durata de viață a SSD este mai îndelungată. Cel mai rapid tip de SSD este SLC, asta pentru că fiecare celulă de memorie stochează un singur bit. De altfel, acesta este și cel mai costisitor tip de SSD, în timp ce TLC este cel mai accesibil ca preț.

Pro-uri HDD versus SSD

Cel mai mare avantaj al alegerii unui HDD îl reprezintă, fără îndoială, prețul. Acesta este mult mai ieftin și oferă funcții de bază. HDD-urile sunt produse de numeroase companii, astfel că ai de ales dintre specificații și capacități multiple. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Sunt de acord cu
Politica de confidențialitate *

Pro-uri SSD versus HDD

SSD-urile au ca avantaje principale viteza foarte bună pentru transferul datelor, accesul instantaneu la fișiere, consumul redus de electricitate, temperaturi mai mici necesare funcționării, o greutate mai mică și lipsa părților mecanice în mișcare, care oferă extra rezistență. Luăm pe rând toate aspectele și le dezbatem în detaliu.

  • Rezistență

Pentru că SSD-urile nu au părți mecanice încorporate, ci doar o placă pe care sunt înșiruite modulele de memorie, durata de viață a acestora este mult mai mare. Mai mult, unitățile SSD sunt mai rezistente la șocuri din același motiv, în timp de HDD-urile sunt mai predispuse la defectare în cazul loviturilor.

  • Performanță

Viteza de acces a SSD-urilor poate fi de până la 100 de ori mai mare, în timp ce transferul se face, la rândul său de 10, 15 ori mai rapid.

  • Consum de electricitate

SSD-urile folosesc, în medie, 2W, în comparație cu HDD-urile, care au nevoie de circa 6W. Desigur că un consum redus impactează și autonomia computerului tău, care este astfel capabil să funcționeze pentru mai mult timp fără nevoia reîncărcării.

  • Greutate și zgomot

HDD-urile au o greutate mai mare și tind să fie mai zgomotoase. Un SSD cântărește în jur de 80 de grame, în timp ce un HDD poate avea și peste 700 de grame.

  • Temperatură optimă de funcționare

HDD-urile se încălzesc mai tare în timpul funcționării, astfel că SSD-urile au un consum mult mai mic de energie datorită lipsei părților mecanice în mișcare, care generează căldură.

Am observat împreună că diferențele între HDD și SSD sunt destul de mari și sperăm ca la finalul acestui articol să deții toate informațiile de care aveai nevoie. Dacă te gândești să cumperi una dintre variante, este important să ții cont de nevoile tale de utilizare versus bugetul pe care ești dispus să-l investești. 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Adaugă comentariu

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Sunt de acord cu
Politica de confidențialitate *

Ultimele articole

Apel wi fi - tot ce trebuie să știi despre wifi calling și vowifi

Apel wi fi - tot ce trebuie să știi despre wifi calling și vowifi

Află totul despre apelurile Wi-Fi (VoWiFi): ce sunt, cum le activezi și când sunt utile în locul rețelei mobile.

Tu ești în videoclip - Atenție la mesajele capcană pe retelele sociale

Tu ești în videoclip - Atenție la mesajele capcană pe retelele sociale

Descoperă cum funcționează înșelătoria „Tu ești în videoclip” de pe rețelele sociale și cum te poți proteja de astfel de capcane online.

De ce scade sănătatea bateriei iPhone - cauze și soluții

De ce scade sănătatea bateriei iPhone - cauze și soluții

Află principalele cauze ale degradării bateriei iPhone și ce soluții ai pentru a-i prelungi durata de viață.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Sunt de acord cu
Politica de confidențialitate *

logo footerModul inteligent de a-ti cumpara si vinde telefonul!

Comenzi telefonice sau prin e-mail:

0374493962

comenzi@flip.ro

Despre Flip

Contact

Cine suntem

Blog

Intrebari frecvente

Recenzii

Business

Link-uri utile

Termeni si conditii

Prelucrarea datelor cu caracter personal

Politica de utilizare Cookie-uri

Politica de Social Media

Asigurare CASCO si CASCO+

Plata in rate prin tbi bank

Plata in rate prin Oney

Protectia consumatorilor - A.N.P.C.

SOL

Informatii obligatorii conform Legii nr. 361/2022

Preferinte Cookie

Regulament campanie Tombola Reviews

Regulament campanie Genius

Regulament campanie Bonus console

Regulament campanie Bonus telefoane

CUMPARATURI 100% SIGURE

safe-buy

Curieri parteneri:

ups-and-dhl

Peste 550.000 clienți

4.8/5, recenzii

safe buysafe buy
iso logo

© 2025 Flip.ro - All rights reserved.

flagFlip.bg
flagFlip.gr
flagRejoy.hu