Te întrebi care ar fi momentul potrivit pentru a-i cumpăra un telefon copilului tău? Ești curios să afli care e vârsta ideală de la care cel mic ar putea avea propriul smartphone? Nu știi când ar fi prea devreme ca cel mic să aibă un telefon?
Și noi am fost curioși să aflăm toate aceste detalii, așa că am stat de vorbă cu Daniela Conta, psihoterapeut la Clinica Oana Nicolau, care ne-a răspuns la întrebările referitoare la acest subiect.
Iată ce am aflat:
Când e indicat să îi cumpărăm celui mic propriul telefon mobil?
Din punctul meu de vedere, cât mai târziu. Exista studii care au scos la iveală o serie de motive șocante pentru care copiii nu ar trebui sa folosească gadgeturi până la vârsta de cel puțin 12 ani. Utilizarea lor încă de la varste fragede îi poate determina să ajungă să fie privați de somn, să devină obezi, agresivi, să devină dependenți de acestea, să sufere de anumite boli mintale și demență digitală.
În realitate, însă, este destul de problematic să amâni ca părinte cumpărarea unui telefon pentru copil până la acea vârstă.
Ce se întâmplă dacă refuzăm să îi cumpărăm copilului un telefon?
A devenit deja un trend printre copii să deţină telefoane inteligente, iar cei care nu le au, riscă să fie marginalizaţi de către colegii lor. Aceasta este trista realitate a zilelor noastre.
Ce efecte poate avea dependența de telefon asupra copiilor?
Telefonul mobil a devenit un surogat al familiei și al prietenilor. Lipsa interacțiunii directe poate avea ca efect în timp o capacitate redusă de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală, adică asupra vocabularului activ.
Simpla atingere a unui buton schimbă lumea de pe ecran după bunul plac al copilului. Acest fapt reduce rezistența la frustrare și provoacă în timp lipsa de răbdare, capacitatea de ascultare și analiză, capacitatea de concentrare este profund afectată. Imaginile de pe telefon sau tabletă se schimbă secundă după secundă, declanșând o impulsivitate și, în consecință, îi pot provoca dificultăți în colaborarea cu cei din jur.
Nimic din realitate nu reacționează ca și cand este activat printr-un buton. Consecința este că vor fi probleme datorate automatismelor create la capitolul comunicare și cooperare, încrederea în sine, inteligența emoțională și dezvoltarea conform vârstei.
Telefonul poate provoca insomnie la copii?
Da. Exact când este pe punctul de a adormi, copilul primește o notificare, de oriunde ar veni ea, iar sinapsele sunt puse în acțiune. S-a dus somnul! Mintea este într-o permanentă alertă, melatonina, hormonul somnului, scade și copilul nu se mai poate relaxa pentru a se reinstala somnul. Dacă va reuși într-un final să adoarmă, somnul va fi întrerupt și neodihnitor, iar acest lucru se va reflecta în activitățile primelor ore ale dimineții.
Oboseala poate crește probabilitatea convulsiilor de noapte și, de aceea, este de dorit să se reducă utilizarea telefonului în orele serii pentru a se ajunge la un somn adânc al copilului.
Control parental pe telefon - cum îl instalăm fără să pierdem încrederea copilului?
Este de dorit să i se explice copilului de ce pe telefon are un program de control parental. Trebuie să i se explice că mami și tati vor să îl știe în siguranță. O putem face, de exemplu, astfel: „în lumea reală, te însoțim la grădiniță, la școală, pentru că vrem să te știm în siguranță, de aceea vrem sa știm ca ești în siguranță și în lumea virtuală”.
Cum îi facem pe adolescenți să se desprindă de telefon?
La adolescență, interzicerea folosirii smartphone-ului poate avea efecte nedorite în relația părinte-copil. În această etapă a vieții, tinerii au nevoie de mai multă independență și libertate. Se produce ruperea treptată de familie și, încet-încet, adolescentul își dedică mai mult timp interacțiunii sociale cu ceilalți. Este important ca părinții să-l înțeleagă pentru că acesta este un lucru firesc.
Dacă părinții vor interzice sau restricționa adolescenților accesul la telefon, aceștia vor găsi metode de a încălca regulile și, în același timp, vor ascunde activitatea lor față de părinți. Această dinamică poate da naștere la situații de risc. Îndemn părinții mai degrabă să negocieze împreună cu adolescentul regulile de utilizare ale smartphone-ului, decât să-l interzică.
Așadar, concluziile pe care avem să ți le împărtășim despre acest subiect în urma discuției pe care le-am avut cu psihoterapeutul Daniela Conta sunt următoarele:
- nu există o vârstă ideală la care să îi cumperi copilului un telefon, însă cu cât mai târziu, cu atât mai bine;
- folosirea excesivă a telefonului mobil de către cei mici poate avea urmări grave la maturitate, însă explicațiile și negocierile pe care le poți avea cu copiii vor ajuta enorm la definitivarea unui program sănătos de utilizare a smartphone-ului;
- controlul parental este esențial, însă copilul trebuie să înțeleagă de ce nu poate accesa anumite platforme pentru o bună funcționare a relației părinte-copil.