Fraudele online și furtul de date personale au crescut în același ritm cu cel al digitalizării. Numărul atacurilor cibernetice, care au afectat milioane, dacă nu chiar miliarde de persoane în ultimii ani, cresc pe măsură ce se înmulțesc și device-urile la care ne conectăm.
Tocmai de aceea, Apple a decis să ia situația în propriile mâini și promite că va crea un sistem care să poată alerta utilizatorii în timp real, în cazul nefericit al expunerii în fața vreunui atac al hackerilor sau al unui caz de spionaj digital.
Compania americană a împărtășit de curând detalii cu privire la modul în care are de gând să îi avertizeze pe cei care vor intra în vizorul răufăcătorilor interesați de furtul de date personale sau spionaj.
Potrivit unui document publicat recent, Apple va trimite prin mail și via iMessage notificări prin care utilizatorii de iPhone vor fi atenționați că au fost victime ale unui atac cibernetic. Avertismentele scrise vor fi de tipul Threat Notification și vor include pașii pe care utilizatorii îi pot parcurge pentru a-și proteja smartphone-urile.
„Spre deosebire de criminalii cibernetici tradiționali, spionii din mediul digital aplică resurse excepționale pentru a viza un număr foarte mic de persoane specifice și dispozitivele lor, ceea ce face ca aceste atacuri să fie mult mai greu de detectat și prevenit”, explică Apple în documentul său.
Totuși, datorită naturii sofisticate a unor atacuri, Apple a recunoscut că unele pericole ar putea trece neobservate. În același sens, reprezentanții companiei au recunoscut că unele dintre notificările pe care le vor trimite către utilizatori s-ar putea dovedi a fi alarme false.
Cazul Pegasus este cel mai recent exemplu despre cât de vulnerabili suntem cu toții în fața unui posibil caz de spionaj. Telefoanele noastre stochează cele mai personale informații, inclusiv fotografii, mesaje text și mailuri. Programele spion pot dezvălui ce se întâmplă în viața noastră, ocolind criptarea care protejează datele trimise pe internet.
Cercetătorii în domeniul securității cibernetice au dezvăluit recent dovezi legate de supravegherea în secret a peste 50.000 de telefoane din întreaga lume, printre care se număra și cel al președintelui francez, Emmanuel Macron, prin Pegasus, un software realizat de compania israeliană de securitate cibernetică NSO Group.
37 dintre aceste telefoane aparțin unor activiști, jurnaliști și oameni de afaceri cunoscuți în toată lumea. Dintre acestea, 34 erau telefoane Apple. Se pare că aceștia au fost ținta spionajului prin intermediul acestui software, care poate fi instalat de la distanță, fără ca ținta să deschidă vreodată un document sau să acceseze un link anume pentru a-l activa.
Pegasus poate urmări toată activitatea de pe telefonul pe care este instalat, de la mesaje text, fotografii, mailuri, videoclipuri, liste de contacte și poate chiar înregistra apeluri telefonice. De asemenea, poate activa în secret microfonul și camerele unui telefon pentru a crea noi înregistrări, conform The Washington Post, care a urmărit îndeaproape cazul.
#FlipTip - Nu uita că update-urile de securitate, instalarea aplicațiilor exclusiv din magazinele oficiale și protejarea conturilor pe care le folosești cu un factor dublu de autentificare (2FA) te pot ține departe de atacurile cibernetice, de furturile de date sau de vreun fel de spionaj în fața căruia te-ai putea expune.