Deși zvonurile inițiale anunțau că Apple va renunța la sloturile fizice pentru cartelele SIM în anumite regiuni ale lumii începând cu seria iPhone 15, se pare că saltul către eSIM va fi făcut mai devreme de atât.
Recent, Apple a anunțat mai mulți operatori de telefonie mobilă să se pregătească pentru lansarea noilor smartphone-uri care vor avea DOAR eSIM până în septembrie 2022. Cu alte cuvinte, primele telefoane care vor avea exclusiv cartelă eSIM, deci care vor renunța SIM-ul fizic, vor fi cele din seria iPhone 14, care sunt așteptate să se lanseze toamna viitoare.
Ca parte din tranziție, se presupune că Apple va începe deja să producă telefoane din generația iPhone 13 fără un slot pentru nano-SIM, undeva în al doilea trimestru al anului viitor.
Ce este eSIM?
eSIM-ul (embedded SIM) este un cip încorporat în dispozitiv și funcționează asemănător cu tehnologia NFC (Near Field Communication), care îți permite plata cu telefonul prin Google Pay, Apple Pay și alte servicii de acest gen.
Informațiile pe care un eSIM le poate înregistra pot fi rescrise. Cu alte cuvinte, atunci când vrei să-ți schimbi sau portezi numărul de telefon, de exemplu, e suficient un simplu apel către compania de telecomunicații preferată, fără a mai fi nevoie de schimbarea fizică a unei cartele SIM pe telefon.
Acest serviciu ajută inclusiv la reducerea calității de plastic din circulație, prin eliminarea cartelelor fizice.
Avantaje ale unui telefon cu eSIM
Chiar dacă par redundante, avantajele utilizării unui telefon cu eSIM merită menționate. Printre acestea se numără și faptul că nu te vei mai confrunta niciodată cu demagnetizarea cartelei.
De asemenea, vei elimina riscul de incompatibilitate a cartelei SIM cu un telefon nou pe care ai vrea s-o transferi.
Nu în ultimul rând, dacă vei alege să folosești un telefon cu eSIM vei scăpa (în sfârșit!) de cheițele pentru accesul la tăvița SIM și de eventualele adaptoare pe care e posibil să le fi folosit atunci când schimbai cartela de pe un telefon pe altul.
Ce dezavantaje are un telefon cu eSIM?
Un telefon care folosește exclusiv eSIM ar putea fi blocat să funcționeze numai în rețeaua operatorului care vinde respectivul dispozitiv. Acest aspect ar putea reprezenta o întoarcere în timp în perioada în care majoritatea telefoanelor era blocată într-o anumită rețea.
De asemenea, un telefon cu eSIM ar putea reprezenta un dezavantaj pentru cei care nu folosesc încă serviciile unui cloud pentru stocarea contactelor din agendă, ci utilizează capacitatea de stocare a cartelei SIM. Practic, vorbim de cei care preferă să salveze numerele de telefon direct pe SIM.
Totodată, un telefon care folosește doar eSIM va constitui o provocare în plus la revânzare. Concret, cel care vinde un telefon cu eSIM va trebui să ia legătura, mai întâi, cu operatorul său de telefonie pentru a elimina propriul număr de telefon de pe device-ul respectiv.
Ce telefoane suportă eSIM?
Deși nu doar telefoanele suportă eSIM, lista întinzându-se de la tablete până la smartwatch-uri, iată câteva dintre modelele de telefoane care sunt compatibile cu acest serviciu:
Telefoane de la Apple care folosesc eSIM:
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone XR
- iPhone SE (model 2020)
- telefoanele din seria iPhone 11
- telefoanele din seria iPhone 12
- telefoanele din seria iPhone 13
Telefoane de la Samsung care folosesc eSIM:
- Samsung Galaxy S20
- Samsung Galaxy S20+
- Samsung Galaxy S20 Ultra
- Samsung Galaxy S21
- Samsung Galaxy S21+ 5G
- Samsung Galaxy S21+ Ultra 5G
- Samsung Galaxy S22
- Samsung Galaxy Note 20
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
- Samsung Galaxy Fold
- Samsung Galaxy Z Fold2 5G
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G
- Samsung Galaxy Z Flip
Telefoane de la Huawei care folosesc eSIM:
- Huawei P40
- Huawei P40 Pro
- Huawei P50 Pro
- Huawei Mate 40 Pro
Alte telefoane care folosesc eSIM:
- Google Pixel 2, 3, 3 XL, Pixel 4 și 4 XL
- Oppo Find X3 Pro
- Moto Razr Flip
Iată și alte întrebări la care ai putea căuta un răspuns:
Samsung Galaxy S10 este compatibil cu eSIM?
Din păcate, Samsung Galaxy S10 nu acceptă eSIM.
iPhone X este compatibil cu eSIM?
Nu, iPhone X nu acceptă eSIM. Primele telefoane Apple care au permis acest serviciu au fost iPhone XR și iPhone XS, în 2018. Modelele lansate înainte de acestea nu sunt compatibile cu eSIM.
Huawei P40 Pro + este compatibil cu eSIM?
Nu, doar modelele P40 și P40 Pro sunt compatibile cu eSIM. Se pare că vina pentru incompatibilitate modelului Pro+ cu eSIM aparține carcasei ceramice a acestui telefon.