Chiar dacă magazinele de aplicații mustesc de platforme pe care astăzi te poți bucura de muzica ta preferată, cele mai populare dintre acestea rămân cele trei de care, cu siguranță, ai auzit măcar o dată, dacă nu cumva le-ai și testat deja pe fiecare în parte.
Vorbim despre Apple Music, YouTube Music și Spotify, nu neapărat în ordinea asta. Dar, mai bine, hai să vedem împreună ce poate face fiecare dintre acestea aplicații, cât costă abonamentul lunar și care ar fi cea mai bună pentru tine. Să analizăm ce au să-ți ofere Apple Music, YouTube Music și Spotify.
Apple Music
La fel ca ceilalți concurenți de pe piață, și Apple Music îți oferă playlisturi generoase, pe care le poți parcurge în funcție de dispoziția pe care o ai, genurile tale preferate sau chiar ziua săptămânii în care ai chef să asculți muzică. Totuși, cum fac cei de la Apple să-ți sugereze pe telefon, tabletă sau laptop ce melodii ți s-ar potrivi?
Lăsând la o parte inteligența artificială aflată chiar și în spatele acestei platforme, Apple Music îți sugerează piese care s-ar potrivi stilului tău cu ajutorul echipelor de editori din întreaga lume. Aceștia analizează scena locală, scot în față artiștii noi, creează playlisturi potrivite pentru anumite cuvinte cheie care ar descrie o stare de spirit și colaborează direct cu artiști, pentru a le face cunoscute propriile preferințe, pe care fanii abia așteaptă să le afle.
Vestea și mai bună pentru melomani, dar mai ales pentru iubitorii de karaoke, este că multe dintre melodiile din catalogul Apple Music vin la pachet cu versuri sincronizate, ceea ce înseamnă că fiecare sesiune de ascultat muzică s-ar putea transforma într-un concert al cărui protagonist ești chiar tu!
Dezavantajul principal al Apple Music este că, asemenea YouTube Music și Spotify, nu are și variantă gratuită pentru mai mult de trei luni, cât durează versiunea „de probă” a aplicației.
Cât costă un abonament lunar la Apple Music?
Imediat după încheierea acelui free trial version, te vei vedea nevoit să plătești în fiecare lună 19,99 lei dacă optezi pentru un abonament individual, 29,99 lei dacă vei alege un pachet Family, valabil pentru șase persoane, sau 9,99 lei dacă ești student.
Apple Music este disponibil în iTunes și Google Play, deci poți descărca aplicația indiferent dacă folosești un telefon de la Apple sau un telefon cu Android. Mai multe despre această aplicație poți afla aici.
YouTube Music
YouTube Music își laudă catalogul său cu remixuri inedite, spectacole live, videoclipuri și melodii oficiale care, spun reprezentanții aplicației, nu mai pot fi găsite nicăieri pe internet. N-am avea timp să verificăm dacă această declarație este în totalitate reală, însă știm sigur că, răsfoind prin playlisturile aplicației, am dat peste câteva albume de care nici nu știam că există.
Spre deosebire de Spotify și Apple Music, YouTube Music îți va permite să treci cu ușurință de la o melodie la videoclipul acesteia, asta dacă preferi să faci asta sau dacă piesa respectivă are și un videoclip, desigur.
Revenind la ideea de a asculta muzică prin YouTube Music, aplicația mai are o funcție care s-ar putea să te încânte. Prin intermediul ei, poți descărca piesele preferate pe telefon, în cazul în care nu vrei să-ți activezi internetul cât ești pe drum spre muncă. Asta te-ar putea ajuta să economisești nu doar bani, ci și baterie.
Nu în ultimul rând, marele avantaj, atunci când ai YouTube Music prin YouTube Premium, este că poți trece prin zeci de playlisturi, fără a fi nevoit să rămâi cu aplicația în prim plan. Cu alte cuvinte, poți da play și poți lăsa aplicația să ruleze în fundal, cât tu îți continui conversațiile pe celelalte platforme. Dacă ești sunat sau ai de dat un telefon în timp ce asculți muzică, aplicația va pune pe pauză melodia, ca mai apoi să-ți permită să o reiei de unde ai rămas.
Cât costă un abonament lunar la YouTube Music și YouTube Premium?
Condiția principală pentru a te bucura de toate de mai sus este să plătești un abonament lunar. Iar pentru asta există două posibilități. Fie alegi să faci un abonament doar pentru Youtube Music, pentru care vei plăti în fiecare lună câte 22 lei, fie optezi pentru varianta de YouTube Premium, pentru 26 lei în fiecare lună.
Dacă este să ne ceri un sfat, noi ți-am sugera să mergi pe a doua opțiune, cea cu YouTube Premium, pentru că, în afară de toate avantajele descrise mai sus, vei mai primi unul neprețuit. Vei scăpa de reclamele enervante pentru totdeauna!
Poți afla mai multe detalii despre YouTube Premium aici.
Spotify
Probabil ești deja familiarizat cu Spotify, la câtă promovare a fost făcută acestei platforme. Și nu degeaba! Utilizatorii săi au la dispoziție peste 50 de milioane de melodii, cărți în format audio și podcasturi din care se pot înfrupta ori de câte ori doresc.
Partea bună a acestei aplicații este că o poți folosi chiar dacă nu ai un abonament pe platformă, însă în această situație trebuie să știi că, din când în când, curățenia, sesiunea de karaoke în mașină sau simpla audiție îți vor fi întrerupte de reclame.
Interfața Spotify este foarte intuitivă și îți permite să ajungi mai ușor la genurile muzicale pe care le preferi. Mixurile și playlisturile pe care platforma ți le va sugera se vor actualiza constant cu piese noi, în funcție de obiceiurile tale și de starea de spirit pe care o ai.
Totuși, algoritmul aplicației tinde să readucă în mod constant piese pe care le-ai mai ascultat, în loc să „împingă” în față artiști noi, chiar și unii mai puțini cunoscuți, care s-ar putea să-ți placă.
Totuși, podcasturile de pe Spotify sunt o adevărată binecuvântare, dacă obișnuiești să urmărești acest gen de conținut, pentru că cei mai populari speakeri din lume au ales această platformă pentru a-și promova părerile.
Cât costă un abonament lunar la Spotify?
Deși Spotify are multe promoții de care poți beneficia, unele dintre ele asigurându-ți până la patru luni de utilizare a platformei în varianta premium fără a plăti nimic, un abonament pentru trei luni, care îți va asigura accesul la tot conținutul aplicației, fără niciun pic de reclamă, costă 4,99 euro, adică mai puțin de 9 lei pe lună.
Mai multe despre Spotify Premium poți afla de aici.
Acum, că știi toate detaliile care te-ar putea interesa despre Apple Music, YouTube Music și Spotify, ție care dintre acestea ți se pare cea mai bună aplicație de ascultat muzică?