Facebook este cel mai des folosită platformă de social media din lume. Cea mai populară aplicație avea în martie 2022 aproape trei miliarde de utilizatori pe tot globul. Și pun pariu că și tu o folosești pentru a păstra legătura cu prietenii, chiar dacă e posibil să mai uiți câteodată că o ai în telefon.
Probabil ai experimentat cel puțin o dată frustrarea de a nu te putea conecta la Facebook, din cauza unor bug-uri sau a unor provocări tehnice. Am strâns pentru tine în acest material cele mai frecvente probleme pe care le-ar putea avea aplicația, dar mai ales cum le poți remedia. Iată ce ai de făcut, în cazul în care te întrebai dacă a picat Facebook. (explicațiile continuă după poza de mai jos, dă scroll)
- Verifică dacă a fost raportat faptul că a picat Facebook
- Închide și redeschide aplicația
- Verifică dacă nu ai vreun update de făcut
- Dă restart la telefon
- Verifică dacă ai o conexiune bună la internet
- Curăță memoria cache a aplicației
- Nu pot posta poze pe Facebook
- Nu pot posta clipuri pe Facebook
Verifică dacă a fost raportat faptul că a picat Facebook
E foarte posibil să nu fii singurul care întâmpină probleme la conectarea la Facebook. Așa că primul lucru pe care îl poți face, dacă aplicația nu merge, este să verifici dacă a fost raportat faptul că a picat Facebook.
Pentru asta poți folosi site-ul Down Detector, care îți va arăta dacă și alte persoane au sesizat probleme la conectarea pe Facebook. În cazul în care motivul pentru care ți-a picat Facebook-ul nu ține de aplicația în sine, ci mai degrabă de dispozitivul de pe care încerci să te conectezi la platformă sau la conexiunea ta la internet, mesajul care îți va apărea este ăsta:
Dacă, totuși, site-ul îți spune că Facebook a picat, nu ai altceva de făcut decât să aștepți ca aplicația să-și revină.
Închide și redeschide aplicația
Oare ești singurul care se plânge că a picat Facebook-ul? E foarte posibil ca problema să fie mai simplu de rezolvat decât te-ai putea aștepta.
Ar putea fi suficient să închizi și să redeschizi aplicația sau site-ul, dacă ești conectat de pe laptop sau desktop. Pentru a da Force Stop Facebook-ului, ai de urmat acești pași:
- intră la Settings;
- alege Apps (Applications);
- dă click pe See all apps;
- găsește în listă Facebook și apasă pe el;
- alege Force Stop.
În cazul în care vrei să ștergi, ca mai apoi să reinstalezi pe telefon aplicația, selectează Uninstall, tot din meniul în care ești.
Dacă situația neplăcută persistă, încearcă și partea cu deconectarea de la cont, ca mai apoi să te loghezi din nou pe Facebook.
Verifică dacă nu ai vreun update de făcut
La fel de plauzibilă ar putea fi și situația în care, chiar dacă se pare că a picat Facebook, problema să fie, de fapt, de la dispozitivul pe care îl folosești. Dacă nu obișnuiești să faci update regulat aplicațiilor din telefon sau dacă nu ai selectat update-ul lor automat, poți verifica dacă Facebook nu cumva are nevoie de un refresh la acest capitol.
Așa că intră în Google Play, dacă ai un Android, sau în App Store, dacă folosești un iPhone, și află dacă versiunea de Facebook pe care o folosești este updatată la zi sau nu.
Cum faci update la Facebook?
- intră în magazinul de aplicații;
- apasă pe poza profilului tău;
- dă click pe Manage apps & device;
- caută Facebook și, dacă în dreptul aplicației apare butonul de Update, apasă pe el;
- alternativ, poți alege să updatezi toate aplicațiile din telefon, printr-un click pe Update all.
Dă restart la telefon
Ar putea părea că metoda asta a luat naștere în Balcani (la fel ca lovitul dispozitivelor care nu funcționează corespunzător), dar nu e neapărat adevărat. Însă, mai mult ca sigur, această măsură va rezolva, în 99% dintre cazuri, problemele pe care le-ai putea avea cu vreo aplicație sau cu telefonul tău.
Așadar, închide și pornește la loc telefonul. Apoi verifică dacă Facebook mai întâmpină probleme.
Verifică dacă ai o conexiune bună la internet
O altă problemă des întâlnită din cauza căreia ai putea crede că a picat Facebook este o conexiune slabă sau întreruptă la internet. Pentru a verifica rapid dacă mai ai sau nu net pe telefon, deschide orice altă aplicație sau intră într-un browser pentru a vedea dacă te poți conecta.
Dacă folosești datele mobile pentru a rămâne online, îți recomand să:
- intri la Settings;
- alegi Network & internet;
- apeși pe SIMs;
- te asiguri că funcția Mobile data e pornită.
În cazul în care folosești Roamingul, asigură-te că îl ai pornit din telefon.
Curăță memoria cache a aplicației
Memoria cache este cea care te ajută să te conectezi mai ușor la aplicații și site-uri, pentru că face un lucru foarte interesant. În loc să lase dispozitivul de pe care te conectezi să downloadeze informația de fiecare dată când accesezi platforma, memoria cache asigură preluarea acesteia din momentul ultimei conectări. Practic, completează cu informațiile noi pe care le întâlnește ceea ce „învățase” deja.
Desigur, asta vine și cu un dezavantaj la pachet. Uneori, informațiile preluate de memoria cache ar putea fi eronate (corrupted), ceea ce duce la imposibilitatea de accesare a unei aplicații sau a unui site pe care, anterior, ai reușit să intri.
Așa că, din când în când, e bine să cureți memoria cache. Iată cum faci asta de pe un telefon cu Android:
- intră la Settings;
- dă click pe Apps;
- alege Facebook, ca mai apoi să dai click pe Storage & cache;
- apasă pe Clear Cache și/sau pe Clean storage.
Nu pot posta poze pe Facebook
Îmi pot imagina chiar acum cât de frustrant poate fi momentul în care vrei să postezi o poză pe Facebook, iar aplicația pare că a picat, pentru că nu te lasă să faci asta.
Înainte de toate, verifică dacă ai instalată în telefon cea mai recentă versiune (ți-am explicat mai sus cum faci asta). Apoi, vezi dacă nu cumva problema se datorează unei aplicații terțe, de pe care ai putea încerca să postezi poza editată, în mod direct.
Verifică, așadar, dacă Facebook persistă în probleme chiar și atunci când încerci să urci poza originală pe platformă.
E important să știi că aplicația nu permite uploadarea altor formate decât a celor din lista următoare: JPEG, BMP, PNG, GIF și RIFF. Fișierele mari pot provoca, de asemenea, probleme la upload. Facebook nu permite postarea fotografiilor mai mari de 15MB.
Nu pot posta clipuri pe Facebook
La fel de probabilă poate fi și situația în care nu poți posta video-uri pe Facebook. Această problemă s-ar putea datora faptului că încerci să urci un clip care are un format neacceptat de platforma lui Zuckerberg.
Pe Facebook poți uploada doar video-urile care au extensia MP4 sau MOV. De asemenea, poate te-ar interesa să afli că durata maximă a unui clip compatibil cu această platformă este de 240 de minute, iar dimensiunea fișierului nu trebuie să fie mai mare de 4GB.
Iar dacă niciuna dintre informațiile primite în acest material nu te-au ajutat să rezolvi problema pe care o ai cu Facebook, îți rămâne oricând opțiunea de a raporta situația direct la ei.
Intră pe Facebook, apasă pe săgețica din dreapta, sus, alege Help & support, apoi Report a problem, ca după aceea să dai click pe Something went wrong.
De asemenea, ori de câte ori întâmpini o problemă cu aplicația sau bănuiești că Facebook a picat, poți scutura telefonul cât timp aplicația e încă deschisă. Această funcție ascunsă a platformei, de care nu mulți știu, te va duce direct în pagina în care poți raporta o funcționare defectuoasă a aplicației aflată sub umbrela Meta.
Dacă acest material, în care ți-am explicat ce poți face pentru a determina dacă a picat Facebook sau dacă problema e de la tine, te-a inspirat, lasă-mi o inimioară, să știu că ai trecut pe aici, și dă un share, să afle și prietenii tăi informațiile de mai sus.