Creatorul GIF-urilor, pe care cu siguranță le folosești zilnic în conversațiile cu prietenii sau cu colegii, a murit recent, la vârsta de 74 de ani. Soția acestuia, Kathaleen, a declarat pentru The Verge că acesta suferea de Covid.
Stephen Wilhite a lucrat la crearea GIF-urilor, acronim care vine de la Graphics Interchange Format, încă din anii ‘80, când era angajat al firmei CompuServe. Stephen a ieșit la pensie la începutul anilor 2000, moment din care și-a dedicat viața excursiilor, ieșirilor în natură și creării unor machete de tren, în subsolul casei sale.
Deși, în zilele noastre, trimiterea unui GIF este sinonimă cu adăugarea unei meme animată, scopul GIF-urilor nu a fost acesta de la început. CompuServe le-a introdus la sfârșitul anilor 1980 ca o modalitate de a distribui „grafică de înaltă calitate, de înaltă rezoluție” color într-un moment în care viteza internetului era una infinit mai slabă decât cea de care ne putem bucura astăzi.
Abia în 2013, Stephen Wilhite a clarificat, odată pentru totdeauna, cum se pronunță corect acest acronim, intrat în vocabularul multora dintre noi, într-un interviu acordat The New York Times. Tot atunci, inventatorul a spus că GIF-ul lui preferat rămâne cel cu bebelușul care dansează.
Dacă vrei să afli mai multe despre istoria GIF-urilor, o poți face citind un material dedicat acestui fenomen.
P.S.: GIF se pronunță așa cum se scrie.