Un grup de studenți din China a dat în judecată Apple pentru că telefoanele iPhone 12 pe care tinerii le-au cumpărat au venit fără încărcător în cutie. Așa cum probabil știi deja, compania americană a renunțat încă de anul trecut la a mai pune în cutiile originale ale telefoanelor încărcătoare și căști, optând pentru livrarea smartphone-urilor împreună cu un cablu USB-C la Lightning.
Potrivit Apple, această măsură a fost luată pentru a reduce emisiile de carbon și materiile prime din care erau fabricate aceste două accesorii pentru telefoane. Astfel, compania a reușit să economisească peste 264 milioane de dolari și să „salveze” într-un singur an 861.000 de tone metrice de cupru, staniu și minereu de zinc prin eliminarea încărcătoarelor și a căștilor.
Totuși, la nivel internațional, există un oarecare scepticism cu privire la motivația reală a Apple. Concret, există multe voci care spun că Apple nu a luat această decizie pentru a salva mediul, ci pentru a-și spori vânzările. În plus, se vehiculează ideea că Apple ar fi renunțat la a oferi aceste accesorii gratuit pentru a redirecționa fondurile aferente către dezvoltarea funcției ce face ca cele mai noi modele de iPhone să fie compatibile cu tehnologia 5G.
Studenții din Beijing și Shanghai acuză acum Apple că îi obligă să plătească în plus pentru simpla nevoie de a-și reîncărca telefoanele. Ei cer companiei americane să le livreze gratuit un încărcător pentru priză care să fie compatibil cu cablul USB-C la Lightning din cutia unui iPhone 12 Pro Max. În plus, studenții pretind ca Apple să le plătească 100 yuani, adică aproximativ 16 dolari, pentru încălcarea contractului și să acopere și costurile procesului.
Un reprezentant Apple a apărat compania, spunând că mulți dintre producătorii de telefoane mobile au renunțat la accesoriile din cutiile dispozitivelor. Studenții chinezi au contrazis declarația, spunând că unii producători chinezi de telefoane oferă pachete cu și fără adaptoare, din care consumatorii pot să aleagă, cum sunt, de exemplu, cei de la Xiaomi.
De asemenea, reclamanții susțin că Apple folosește protejarea mediului doar ca pe o scuză pentru a-și promova încărcătoarele MagSafe, deoarece încărcătoarele wireless consumă mai multă energie decât încărcătoarele cu fir, potrivit raportului.
Apple se confruntă cu presiuni mari cu privire la încărcătoarele pentru iPhone și în alte țări. De exemplu, la începutul acestui an, agenția de protecție a consumatorilor din Brazilia a amendat Apple cu aproape 2 milioane de dolari pentru că a vândut telefoane din gama iPhone 12 fără încărcătoare.
Nici Uniunea Europeană nu se lasă mai prejos în această chestiune și propune un regulament care să impună tuturor producătorilor realizarea noilor modele de telefoane care să aibă un port de încărcare USB-C comun, pentru a reduce risipa și a proteja interesele consumatorilor la nivel internațional. Apple a avertizat că mișcarea ar putea pune o frână inovației.